
Cóż on ma dla nas ciekawego?
W
niniejszym artykule zajmiemy się dębem jako takim, bez względu na to,
czy szypułkowy, czy bezszypułkowy, czy burgundzki, czy szkarłatny… Po
prostu dąb!
A dlaczego tak? Bo z jednej strony
trudno jest o przedstawiciela jakiejś czystej odmiany, gdyż dęby lubią
się ze sobą krzyżować, a z drugiej – interesują nas głównie dąb
szypułkowy oraz dąb bezszypułkowy, które występują w naszym kraju
najczęściej i są w zasadzie najbardziej podobne do… dębu. Czyli mają
największą „zawartość dębu w dębie”. Generalnie więc uznajemy za dąb
wszystko to, co ma żołędzie oraz liście takie jak dąb i tego będziemy
się trzymać. Naukowe klasyfikacje nie będą nas w tym miejscu
interesować.

Dąb to – wiadomo – drewno.
I to wcale nie byle jakie, bo jedno z lepszych gatunkowo. Nie będziemy
tu jednak zachęcać nikogo do samodzielnej produkcji desek, gdyż dąb ma w
zanadrzu jeszcze inne bogactwa. Żołędzie na przykład. Rozdrobnione i
uprażone mogą stanowić składnik substytutu kawy.
Najlepiej jednak w połączeniu z cykorią i paroma innymi dodatkami. Co
jeszcze ma dąb? Dąb ma liście. Liście te świetnie nadają się na
przyprawę do kiszenia ogórków, nadając im charakterystyczny smak i poprawiając ich twardość.

Dąb jednakże ma jeszcze jedną cenną
rzecz, mianowicie korę. I przy niej zatrzymamy się nieco dłużej. Z kory
dębu wytwarza się preparaty o działaniu ściągającym i przeciwzapalnym
oraz bakteriobójczym w chorobach jamy ustnej, zapaleniu dziąseł i
śluzówki, w schorzeniach przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i
jelit, biegunkach, chorobach pęcherza i nerek… i jeszcze można by długo
wymieniać. Głównie za sprawą garbników. Można oczywiscie używać już
gotowych lekarstw, a można też zakupić korę dębu jako surowiec zielarski
i zrobić sobie z niej odwar. Samodzielnego zbierania kory dębu w lesie
nie polecamy, gdyż trzeba się na tym nieco znać.
Odwar z kory dębowej ma ponadto jeszcze
jedno praktyczne zastosowanie: jest idealnym środkiem do płukania
ciemnych włosów, nadając im połysk, wzmacniając i przy okazji lecząc
łupież. Podkreślmy jednak jeszcze raz, że do ciemnych, gdyż ma lekkie
właściwości barwiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz